Γναθοχειρουργός | Βόρρη Χ. Ελένη
 
Λ. Δημάρχου Μεταξά Αγγέλου 4
166 75 Γλυφάδα
 
Τηλέφωνο: +302111837373
 
Κινητό τηλέφωνο: +306946468337
 
Φαξ: +302111837373
 
Ωράριο λειτουργίας
Κατόπιν ραντεβού
 
 
 
 
 

Σωφρονιστήρες ή Φρονιμίτες

 
Οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που αναπτύσσονται και εμφανίζονται στο στόμα μεταξύ 17 και 23 ετών. Πολλές φορές δεν βρίσκουν χώρο για να βγουν στο στόμα και έτσι παραμένουν έγκλειστοι ή ημιέγκλειστοι.

Γιατί πονάμε;

Η περιοχή όπου βρίσκεται ο φρονιμίτης είναι δύσκολο να καθαριστεί και εύκολα αναπτύσσονται βακτήρια. Έτσι, όταν επικοινωνεί με το στοματικό περιβάλλον, δηλαδή είναι ημιέγκλειστος, αναπτύσσονται μολύνσεις (περιστεφανίτιδα) που εκδηλώνονται με πόνο, πρήξιμο, περιορισμό στο άνοιγμα του στόματος, ερυθρότητα και κακοσμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν τοπικά ή να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα.

Προβλήματα που δημιουργούν ;

 • πιέσεις στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας.
 • Ο ημιέγκλειστος φρονιμίτης, λόγω της περιοχής όπου βρίσκεται, καθαριζεται σωστά και έτσι τερηδονίζεται και αποκτάει περιοδοντικά προβλήματα, που επεκτείνονται και στο διπλανό τραπεζίτη.
 • Ο έγκλειστος φρονιμίτης πολύ συχνά χαλά το διπλανό δόντι που πιέζει ή απορροφά τη ρίζα του.
 • Σπανιότερα μπορεί να δημιουργήσει κύστη.

Πότε πρέπει να βγαίνει ένας φρονιμίτης;

 • παρουσιάζουν οποιαδήποτε οδοντική παθολογία (τερηδόνα, περιοδοντίτιδα),
 • εμφανίζουν συχνές υποτροπές περιστεφανίτιδας,
 • δημιουργούν βλάβες σε διπλανά δόντια,
 • είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία κύστεων ή (πολύ σπάνια) όγκων.
 • λογω ορθοδοντικής θεραπείας


Φρονιμίτες που έχουν εμφανιστεί στο στόμα και λειτουργούν, εφόσον δεν έχουν την παραμικρή νόσο και βρίσκονται σε ένα υγιές περιβάλλον με υγιή ούλα, δε χρειάζεται να αφαιρούνται. Φρονιμίτες που είναι είτε ημιέγκλειστοι είτε έγκλειστοι και δε συμμετέχουν στη μάσηση, ακόμα και αν δε δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, είναι καλό να αφαιρούνται.

Είναι εύκολη η χειρουργική εξαγωγή ενός ημιέγκλειστου ή έγκλειστου φρονιμίτη;

Πρεπει να γινεται απο ιατρο με εξειδικευμένη εκπαίδευση και πείρα, οπου η επέμβαση γινεται ανώδυνα, γρήγορα και με τη λιγότερη δυνατή μετεγχειρητική επιβάρυνση για τον ασθενή. Μπορεί να γίνει με κλασική τοπική αναισθησία η με μέθη με τη βοήθεια εξειδικευμένου αναισθησιολόγου.

Πόσους φρονιμίτες να βγάζουμε;

Αν και ο κάθε φρονιμίτης μπορεί να βγει ξεχωριστά, είναι πολύ καλύτερο για τον ασθενή η εξαγωγή τους να γίνεται είτε σε ζευγάρι (κάθε πλευρά ξεχωριστά) είτε όλοι μαζί. Αν και η αφαίρεση όλων των φρονιμιτών μαζί ακούγεται αρχικά αρκετά επιβαρυντική για τον ασθενή, η τελική ταλαιπωρία του είναι σαφώς μειωμένη. Και αυτό διότι:

 • Είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και γρήγορη. Οι χειρουργικές συνεδρίες μειώνονται από 4 σε 2 ή, ακόμα καλύτερα, σε 1. Η ίδια φαρμακευτική αγωγή (προληπτική αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα) χορηγείται μόνο 1 ή 2 φορές αντί για τέσσερις.
 • Οι καθημερινές επαγγελματικές, σχολικές ή κοινωνικές υποχρεώσεις του ασθενούς διαταράσσονται αντίστοιχα 1-2 φορές αντί για 4.

Πρέπει να βγαίνουν οι φρονιμίτες σε παιδιά και εφήβους μετά την ορθοδοντική θεραπεία;

Η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών ειναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν πιέσεις στα μπροστινά δόντια με συνέπεια την απώλεια των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή των εγκλείστων σωφρονιστήρων στα παιδιά και τους εφήβους μετά το τέλος η και στην αρχή της ορθοδοντικής.